Leivän vaivaamisessa on vielä hiukan opittavaa. En saanut millään leivän pinnasta sileätä, mutta muuten onnistui todella hyvin. Pinnasta tuli rapea ja sisältä ihanan pehmeä. Unohdin täysin käyttää pizzakiveä näiden paistamiseen, mutta tuli ihan hyvä pelkän pellinkin päällä.
Juuri:
1dl maitoa
4dl vettä
1/3 tuorehiivaa (n.16g)¨
2tl hunajaa
2tl suolaa
3dl ruisjauhoja
1dl hiivaleipäjauhoja
Taikina:
50g voita
n. 8dl hiivaleipäjauhoja
1. Liuota kädenlämpöiseen nesteeseen hiiva, lisää mausteet ja juureen tarkoitetut jauhot. Sekoita tasaiseksi vellimäiseksi seokseksi. Anna kohota liinan alla n. 30 minuuttia, juuren voi antaa käydä kauemminkin jos haluaa tällöin tulee lisämakua.
2. Vaivaa kohonneeseen taikinaan loput jauhot. Vaivaamisen loppuvaiheessa lisää huoneenlämpöinen voi.
3. Anna taikinan levätä leivinpöydällä hetki ennen kuin lähdet muotoilemaan siitä leipiä. Tällä ohjeella tulee 2 leipää. Jaa taikina kahtia ja muotoile se pyöreäksi tai pitkulaisiksi leiviksi. Anna kohota leivinliinan alla kunnes leivät ovat kaksinkertaisia. Pistele leipiin haarukalla reikiä ja voitele suola-vesi liuoksella. Paista 200 asteen lämmössä n. 30 minuuttia.
Nam, hyvältä näyttää! Eihän leivän pinnan kuulukaan olla ihan sileä ;)
VastaaPoista