perjantai 4. tammikuuta 2013

Kauraiset sämpylät





Eilen illalla teki mieli syödä sämpylöitä iltapalaksi joten päätin pyöräyttää sämpylätaikinan illanratoksi. Tein tällä kertaa kauraisia sämpylöitä, joista on tullut ajankuluessa suosikkejani. Yleensä annan juuren tekeytyä yön yli, mutta nyt oli kiire saada sämpylät joten annoin juuren tekeytyä n.30min.

Pieni hiivan määrä ohjeessani ei ole huono juttu. Aikoinaan laitoin hiivaa sen 50g mitä kirjan ohjeessa luki, mutta sitten luin yhden blogin jossa kerrottiin että pienelläkin hiivamäärällä saa ihmeitä aikaan. Olin aluksi todella skeptinen voiko pienempi hiivamäärä toimia, mutta täytyi nähdä itse ennenkuin uskoi. Mutta toki ohje toimii myös, jos laittaa 50g hiivaa.

Kaikki raaka-aineet tulisi olla huoneenlämpöisiä.

Juuri:
5dl nestettä josta 1,5dl piimää ja 3,5dl vettä
2dl kaurahiutaleita
3dl hiivaleipäjauhoja
n.12,5 g tuorehiivaa
2rkl siirappia
1tl suolaa

Taikina:
n. 3dl hiivaleipäjauhoja
n. 3dl vehnäjauhoja
50g voita

1.Sekoita tuorehiiva kädenlämpöiseen nesteeseen. Kun hiiva on liuennut sekoita mukaan kaurahiutaleet, hiivaleipäjauhot, siirappi ja suola. Anna tekeytyä n. 30min tai kunnes juuri kuplii. Voit myös antaa juuren olla yön yli tällöin juuri saa lisämakua.

2.Kun juuri kuplii tarpeeksi lisää leipätaikinaan loput jauhot. Jauhoja kannattaa lisätä pikkuhiljaa, sekoittamiseen kannattaa käyttää aluksi joko puuhaarukkaa tai monitoimikonetta. Suosittelen kuitenkin vaivaamaan taikinan loppuun käsin. Lisää voi vaivaamisen loppuvaiheessa.

3.Ota taikina ulos kulhosta hyvin jauhoitetulle työpöydälle ja jaa taikina kahteen osaan. Muotoile kummastakin osasta rullat ja leikkaa ne paloiksi terävällä veitsellä. Muotoile palat haluamallasi tavalla. Yhdestä rullasta tulee n. 9 sämpylää

4.Anna sämpylöiden kohota lämpimässä paikassa liinalla peitettynä n. 30min tai kunnes ovat hyvin kohonneita. Voitele leivät vedellä tai suolavedellä ennen uuniin laittoa. Paista leipiä 225 asteessa tai kiertoilmassa n. 200 asteessa 10-15 min.

5.Paistamisen jälkeen siirrä sämpylät ritilälle jäähtymään. Saat sämpylöiden kuorista rapeampia jos et laita sämpylöitä jäähtymään liinan alle.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti