maanantai 14. tammikuuta 2013

Valkosipuli patongit


Tällä kertaa tuli fiiliksenä tehdä valkosipulipatonkeja. Lisäsin valkosipulin jo juureen, tällöin tuli koko patonkiin mieto valkosipulin maku. Ohjeeseen tuli hiukan enemmän hiivaa, kuin yleensä laitan. Patongit kohosivatkin todella kiitettävästi, pienempikin hiiva määrä olisi toki riittänyt.

Juuri:

25g tuorehiivaa
5dl hiivaleipäjauhoja
5dl vettä
1-2 tl suolaa
2 tl intiaanisokeria
2 valkosipulinkynttä

Taikina:

50g voita
n. 7dl vehnäjauhoja

1. Aloita tekemällä taikinanjuuri. Lisää tuorehiiva kädenlämpöiseen veteen ja sekoita kunnes hiiva on sekoittunut. Lisää juureen suola, sokeri ja raastettu valkosipulin kynsi. Sekoita joukkoon lopuksi hiivaleipäjauhot ja anna juuren tulla liinan alla n. 30min tai kauemmin. Juuri on valmista kun se kuplii voimakkaasti.

2. Kun juuri on valmista, ala alustaa taikinaa lisäämällä siihen vehnäjauhoja vähän kerrallaan. Sekoita aluksi puuhaarukalla, loput jauhot voit alustaa taikinaan käsin. Lisää viimeisenä huoneenlämpöinen voi taikinaan.

3. Siirrä taikina kulhosta jauhoitetulle leivinpöydälle ja jaa taikina neljään osaan. Leivo jokaisesta osasta patonki ja laita patonkipellille tai pellille kohoamaan liinan alle n. 30min.

4. Kun patongit ovat kohonneet, tee jokaiseen patonkiin viillot terävällä veitsellä ja voitele joko maidolla tai suola-vesi seoksella. Paista leipiä keskitasossa 225 asteessa (kiertoilmassa 210c) n. 15-20min. Jäähdytä leivät ritilällä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti